DDNS

 Dynamic DNS – dinamikus domain név szerver.

Ez egy szolgáltatás, amit a no-ip.com– on lehet igénybe venni. Akkor van szükségünk erre a szolgáltatásra, ha az internet szolgáltató dinamikus (változó) IP címet szolgáltat. A célja a DDNS szolgáltatásnak, az, hogy ezt a változást lekövesse, így bármikor egy általunk választott domain néven (pl. okosotthonom.ddns.net), mindig elérhetjük a házunkat.

Ezt a szolgáltató úgy tudja elérni, hogy a saját adatbázisában az álltalunk választott domain névhez hozzárendeli az éppen aktuális IP címünket. Ehhez arra van szükség, hogy a modemünk, vagy a routerünk, vagy a kamerarendszerünk, vagy a myIO szerverünk figyelje, hogy változik-e a külső IP címünk és ha változást észlel, akkor jelentse automatikusan a no-ip.com felé

Ezt a szolgáltatást ingyenesen igénybe lehet venni, ebben az esetben havonta frissíteni kell, erről a szolgáltató emlékeztetőt küld(ha valaki nem akar ezzel foglalkozni akkor évente 25 dollárért elő is lehet fizetni)

A következőkben a fent említett folyamatokat vesszük át lépésről, lépésre.

DDNS
 • Kattintsunk ide, vagy a no-ip.com -on a 'Sing up' gombra a jobb felső sarokban
 • Adjuk meg az e-mail címünket az e-mail mezőbe, jegyezzük fel, hogy melyik e-mail címünkkel regisztráltunk, továbbiakban DDNS e-mail címként hivatkozunk rá.
 • Adjunk meg egy legalább 6 karakterből álló jelszót a Password mezőbe és jegyezzük fel. Továbbiakban NOIP jelszóként fogunk hivatkozni erre.
 • A Hostname mezőbe kell megadni egy általunk választott domain nevet, amin a házunkat majd el akarjuk érni, Például okosotthonom. Itt csak számokat és ékezet nélküli betüket alkalmazhatunk, ha illegális karaktert használunk az oldal piros felirattal jelzi, ilyenkor ki kell javítani.
 • A Hostname mezőben találhatunk egy szürke mezőt is mellyre kattintva választhatunk néhány lehetőség közül. Itt néhány lehetőség közül választhatunk, ezzel fog végződni a DDNS címünk. Válasszuk például a '.ddns.net' -et. Így a válsztott DOMAIN nevünk 'okosotthonom.ddns.net' - lett. Amennyiben már fogglalt a cím, úgy a weboldal piros felirattal ("Sorry, that hostname is not available.") fogja jelezni, ilyenkor próbáljunk új címet megadni. Amikor a szolgáltató elfogadja (nincs piros felirat), jegyezzük fel. Továbbiakban DDNS hostname - ként fogunk rá hivatkozni.
 • A lap alján van egy négyzet, aminek kipipálásával el kell fogadni a szerződési feltételeket, illetve azt, hogy csak egy ingyenes regisztrációt csinálunk.
 • A 'Free Sign Up' gomb megnyomásával elküldjük a regisztrációs ürlapot a szolgáltatónak. A szolgáltató ezután automatikusan küld egy jóváhagyó e-mailt a DDNS e-mail címünkre .
 • Most a bal felső Username mezőbe a fehasználónevünket kell megadni (6-15 karaktert kell tartalmaznia).
 • A 'Select A Security Question' mezőbe kiálaszthatunk egy titkos kérdést, illetve a mellette lévő 'Answer' mezőbe megadhatjuk a választ a titkos kérdésra, arra az esetre, ha elfelejtenénk a jelszavunkat a későbbiekben.
 • A jobb alsó sarokban lévő Save gombbal menthetjük le a beállításainkat. Amennyiben már foglalt felhasználó nevet adtunk meg, a weboldal figyelmezteni fog piros felirattal ('Username alredy taken'). Amennyiben a rendszer elfogadja a felhasználónevet (zöld albakban 'Succes' felirat), jegyezzük fel, továbbiakban DDNS felhasználónév-ként fogunk hivatkozni rá.
 • Ezzel a regisztrációval készen is vagyunk, a jobb felső sarokban az e-amil címünkre kattintva, a legördülő menüben a 'Log Out'-ra kattintva kiléphetünk.

DDNS beállítása

Amikor megvan a DDNS felhasználónevünk, a DDNS jelszavunk és a DDNS Hostname-ünk, már csak meg kell adnunk ezeket az adatokat egy erre alkalmas eszköznek a saját hálózatunkon.

Ez több féle képen történhet. A legjobb eset (szerencsére áltatlában ez a jellemző), ha az internet szolgáltató által adott router, vagy modem erre alkalmas. Ekkor simán csak meg kell keresni a router vagy modem menüében a DDNS-hez tartozó aloldalt és értelem szerüen kitölteni a meglévő adatainkkal. Mivel egy szolgáltatón belül is több féle eszközt adnak, ezért csak általánosságban iránymutatásként tudjuk felsorolni a lépéseket ehhez. Elakadás esetén keresse a szolgáltató ügyfélszolgálatát, kérdezze, hogy miként lehet beállítani az eszközükön a DDNS-t.

 • Lépjünk be a szolgáltató eszközébe egy böngészővel az IP címe alapján (általában 192.168.0.1, vagy 192.168.1.1), de elképzelhető, hogy az eszközön egy matricán van feltüntetve. Ha kiderült az eszköz IP címe, jegyezze fel.
 • Lépjen be felhasználónév - jelszó páros megadásával. Amennyiben nem volt megadva korábban más, álltalában alahelyzetben admin-admin. Esetleg az eszközön matricán fel van tüntetve.
 • Meg kell keresni az eszköz menüjében a DDNS-re vonatkozó részt, ez előfordulhat 'ADVANCED' , esetleg 'NETWORK' felirat alatt. Amennyiben nem találunk, ilyen opciót a menüben, úgy a myIO Server (vagy más hálózati eszköz), menüjében kell beállítani, erre később térünk ki.
 • Ha ezzel megvagyunk, már csak le kell mentenünk a változtatásokat ( SAVE, APPLY, UPDATE gomb), esetleg újra kell indítani az eszkézt és kész is vagyunk a DDNS beállításal, jöhet a Port Forwarding beállítás.

Amennyiben a szolgáltató eszköze nem tudja a DDNS funkciót, úgy a további lehetőségek közül tud választani:

Egy második routert köt közvetlenül a szolgáltató routere után (ez egyébként is erősen javasolt, hiszen egy jó router további kellemetlenségektől tudja megkímélni). A szolgáltató álltal adott eszközt pedig csak modemként alkalmazza, így az a kapott külső IP címet tovább fogja küldeni a saját routere felé (ez fontos, mert, ha a modem nem küldi tovább a külső IP címet nem fog működni a második routeren a DDNS, hiába állítja be). Ehhez kérje a szolgáltatója segítségét, mert nem minden esetben megoldható.

Ha ez megoldható, akkor már csak be kell állítania a saját routerének menüében a DDNS beállításokat:

 

 • DDNS szolgáltató (no-ip.com)
 • DDNS felhasználónév
 • DDNS jelszó
 • DDNS hostname

Ha ezzel megvagyunk, már csak le kell mentenünk a változtatásokat ( SAVE, APPLY, UPDATE gomb), esetleg újra kell indítani az eszközt (Reboot) és kész is vagyunk a DDNS beállításal, jöhet a Port Forwarding beállítás.

 

 

Amennyiben nemtudja megoldani, hogy valamelyik routere frissítse a no-ip.com -os adatbázist külső IP cím változás esetén, úgy valamelyik hálózati eszközének a DDNS lehetőségét kell kihasználnia. Például a kamerarendszerekben remekül meg szokták, de a myIO Server is képes rá, de csak végső esetben javasolt alkalmazni.

 

A myIO Server-ének általános beállításai között találhatja az ide vonatkozó részt a jobb alsó részen. Ki kell pipálni a DDNS-t, meg lehet adni, hogy milyen időközönként ellenőrízze az IP-címet, meg kell adni DDNS Hostname-et, DDNS felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót. majd megnyomni a a frissítés gombot.

 

Egy eszközén elegendő beállítani a DDNS-t. Lehetőleg minél közelebbi eszköz legyen a szolgáltató eszközéhez.
Shopping Basket