IO Valet Mega

A vezérlés lelke a szoftver

A legjobb eszköz is hatalmas problémákat tud okozni, ha hibás, bug-os program fut rajta. A hiba nem mindig szó szerint értendő, sokszor feleslegesen túlbonyolított szoftveres megoldások túlzott hardware igényt okoznak (“ágyúval lő a verébre”). A nem megfelelően kiválasztott hardware (CPU), ránézésre jó megoldásnak tűnhet, mert az új, nagyteljesítményű CPU-k olcsók, gyorsak és nagy memóriával rendelkeznek. Mégis hatalmas veszélyt jelentenek a hosszútávú beszerezhetőség, csereszavatosság és kompatibilitás terén. Az hogy gyors avulásuk, kiforralanságuk, továbbfejlesztésük során folyamatoss szoftverfrissítést igényelnek, hogy legyen utánpótlás több év múlva is (meghibásodás esetére), hatalmas többletköltséget jelent, amit a végfelhasználói árba fognak beleépíteni. Remek példa erre a Raspberry Pi. Néhány éve került a piacra, sokan elkezdtek fejleszteni rá, hamarosan kijött a második verziója, mert korábban kiadták, mint kellett volna, úgy nézett ki, hogy minden rendben lesz, hiszen kompatibilis volt az első szériával. A fejlesztések tovább folytak az eszközre, majd elég gyorsan kijött a harmadik verzió, ami viszont (a fejlesztők bánatára) már nem volt kompatibilis az első kettővel. 

asm-delay

A meogldás a fenti problémára, egy olyan CPU választása, amelyik akár 20 év múlva is beszerezhető lesz és a feladat igényein nem nő messze túl, majd erre a processzorra kerül a program megírásra.  A myIO Server úgy lett kitalálva, hogy a software és a hardware is, könnyedén cserélhető legyen, akár más gyártó termékeivel is.

A holdraszállás

Az Apollo űrhajók fedélzeti computer az AGC. Az AGC feladata volt a szenzorok adatainak figyelése, a repülés irányítása, a navigáció és az összes kapcsolódó számítás elvégzése, tehát lényegében az űrhajó teljes vezérlése.

Ennek a vezérlő egységnek 2 kByte RAM-ja volt, 36 kByte ROM-ja és 2 MHz-en ketyegett. Ehhez egy jól megírt program képes volt arra, hogy embereket vigyen a holdra és vissza is hozza őket életben. Ehhez képest a myIO Valet vezérlő szoftver egy minden szempontból nyolcszoros teljesítménnyel rendelkező processzorban fut és lényegesen kevesebb feladata van. A feladat lényegében (kicsit leegyszerűsítve) gombok figyelése, relék kapcsolása, szenzorok olvasása, kommunikáció a  felhasználóval. Erre akár egy Commodore 64 is elegendő lenne. Nem indokolt sokkal bonyolultabb architektúrájú processzor alkalmazása. Indokoltabb inkább egy kiforrott technológia használata kevesebb tudással, de szigorúan figyelve arra, hogy a következő (már előre látható) lépcsőfokok számára fejleszthetőségi lehetőség támogatása jelen legyen.

Felhasználó barátság

Egy otthon vezérlő szoftver bonyolultságát el kell rejteni a felhasználó elől. A ház tulajdonosa, akkor lehet független, mindenféle mérnöktől, fejesztőtől, cégtől, ha saját maga is ura tud lenni a rendszerének. Ehhez az egyszerűségen, logikus felépítésen, ésszerű megoldásokon át vezet az út.

A myIO Valet egy magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkezik, aminek a kivitelezésénél a fenti alapelvek lettek szem előtt tartva, így egy leírás segítségével bárki könnyedén elsajátíthatja saját otthona vezérlésének igényei szerinti beállítását, átkonfigurálását egy böngészőn keresztül.

Kommunikáció a vezérlővel

A myIO Valet vezérlő soros és ethernet portokon kommunikál. Soros porton közvetlenül vezérelhető, például egy szerviz kijelzőt csatlakoztatva rá, beüzemeléskor gyorsan tesztelhetőek a ki- és bemenetek, illetve a szenzorok.

A szervert lehet közvetlenül, vagy routeren keresztül ethernet portokon is vezérelni, információkat lekérdezni. Ezeken a portokon keresztül kizárólag felhasználónév, jelszó páros használatával lehet kommunikálni az eszközzel. Két port van fenntartva a kommunikációra. Az egyik HTTP protokolt használ, ezzen a porton lehet csatlakozni a böngészővel, weboldalakon keresztül lehet elérni, minden funkciót. A másik port egy lényegesen gyorsabb kommunikációra van kitalálva például applikációk, okos eszközök számára.

Ezek a portok egy egyszerű protokolt használnak, ami nyílt, így bárki fejleszthet hozzá hardware-t, softwaret saját vagy mások igényének kielégítése végett.

Mindezeknek köszönhetően a felhasználó kommunikációja a házával, a myIO Valet vezérlőn keresztül a megtanított eszközökön keresztül szinte bárhogyan elérhető lehet. Például Android/iPhone applikációval, Kinect-el vezérelt okospolccal, Google Home-al…  Ilyen projectek kerülnek fel a DIY projectek közé.

Mit is tud a myIO Valet Mega ?

Beállítás - Magyar nyelven

Ha minden be van kötve, jöhet a házikó beállítása. A legegyszerűbben egy tabletről, vagy laptopról tehetjük meg egy böngészőn keresztül (pl.firefox). A tablettel körbejárva  házban (kertben), egyesével beállítható minden bekötött periféria. Különösebb szakértelmet nem igényel, 1-2 óra alatt be lehet állítani állítani, amiket később igény szerint módosíthat.

További információkért kérjen visszahívást:

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket