Fűtés vezérlés

Az otthon vezérlő fő feladata a fűtés-hűtés vezérlés. A myIO vezérlővel történő kialakítás lehetővé teszi a hagyományosan használt szelepek, szivattyúk reléken keresztül történő alkalmazását, 0-10V-os motoros keverőszelepek használatát. Mindezeket vezérelheti láthatatlan módon, villanykapcsolókba elrejtett hőszenzorok értékei alapján, automatizálva, távolról applikációról, vagy böngészőből.
Ha a myIO fűtés vezérlőt vállasztja, nincs szüksége szobatermosztátokra és drága sok zónás, bonyolultan programozható vezérlőre.

A myIO, mint fűtésvezérlő

A myIO controller kiválóan alkalmazható kizárólag fűtés-hűtés vezérlésre is. Nem kell az egész házat vezérelni vele, ugyanakkor a vezetékezésnél ki kell építeni a házban a hőszenzoroknak az adatbuszt  (1Wire).

A legkissebb myIO vezérlő egység is képes :

MyIO smarthome DIN touch slider

A myIO és a Computherm

A myIO Server (IOValet 3.9) mostantól natívan támogatja a Computherm WiFi-s termosztátjait. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség internetkapcsolatra, felhőszolgáltatásra, Gateway-re stb.

További információkat itt találhat.

Kiépítés

A myIO contoroller reléken keresztül tudja vezérelni a szivattyúkat és a szelepeket. Szintén reléken keresztül tud jelet küldeni a kazánnak, vagy a hőszivattyúnak.

A  motoros keverőszelepek vezérlésére PWM (Pulse Width Modulation) digitális jelet tud küldeni, amit a keverőszelepnél lehet 0-10V-os jellé alakítani, így nem sérül a jel út közben.

A hőszenzorok szintén digitálisak (DS18B20). 1 Wire adatbuszon kommunikálnak a központtal, aminek a vezetékezését ki kell építeni (javasolt Cat5 FTP kábel alkalmazása).

Opcionálisan alkalmazható páraszenzor, NO-NC bemenet (nyomógomb, termosztát, szenzorok…), visszajelző led is .

A myIO controllert vezetékes hálózati kapcsolattal kell ellátni, ami gyakorlatilag egy routerhez történő csatlakozást jelent. Így a vezérlő a routeren keresztül válik elérhetővé a belső hálózatról. A router beállításainak függvényében akár internetről is elérhető az eszköz, így megvalósul a távoli elérés.

Konfigurálás

A következőkben egy egyszerű  fűtésvezérlés beállításainak lépéseit mutatjuk be.
Egy böngésző segítségével be kell lépni a myIO controllerbe.

Hőszenzorok elnevezése

Mivel a hőszenzorok egy adatbuszon vannak, ezért a vezérlőnek meg kell különböztetni őket. Ehhez minden egyes hőszenzorba (DS18B20) gyári azonosító kód van beégetve (pl.:28FF64A90017031C). A myIO vezérlő minden egyes ilyen címhez egy EEprom ID sorszámot rendel (1-100).
A hőszenzorokat egyesével bekötve, majd felismertetve (újra inicializálás gomb, vagy újraindítás) el kell nevezni őket. Így sokkal egyszerűbb, mintha egyszerre be lenne kötve az összes hőmérséklet szenzor és úgy kellene kitalálnunk, hogy melyik mely helyiséghez tartozik.

Kimenetek beállítása

Először el kell nevezni az adott számú kimeneteket a rájuk kötött fogyasztók nevei szerint. A mellékelt ábrán látható kilenc darab helyiség, egyenként egy-egy darab relén keresztül van csatlakoztatva egy-egy szivattyúra, zóna szelepre, vagy elektromos szabályzófejre az osztó-gyűjtőhöz.

Utána az egyes kimenetekhez válasszuk ki a korábban elnevezett hőszenzorokat a legördülő menüből. Itt egy szenzor akár több kimenethez is rendelhető tetszőlegesen, ha például egy helyiségben több fűtés/hűtés kör is található (padló, mennyezet, radiátor, infra…).

Majd az egyes helyiségekhez tartozó hiszterézis (ki- és bekapcsolási) értékeket kell megadni. Tehetjuk ezt egy tized fokos pontossággal. Amennyiben a kissebbik szám kerül a bekapcsolás értékéhez, úgy fűtés üzemben fog működni a vezérlő (alacsonyabb értéken bekapcsol, felfűt a magasabb értékig, majd ott kikapcsol). Viszont, ha az alacsonyabb érték a kikapcsoláshoz van beállítva, akkor hűtés üzemben fog működni (ilyenkor a magasabb értéken bekapcsol, ha lehült a helysiség alacsonyabb értékre, akkor kikapcsol).

Amennyiben használunk körönként vezérelt osztó-gyűjtőt és azt külön szivattyúval látjuk el, úgy célszerű külön vezérelni ezt a szivattyút. Ha például zselé fejes szabályzófejet alkalmazunk, úgy bállíthatunk késleltetést a szivattyú indításához (mivel a zselé fejeknek idő kell ahhoz, hogy kinyissanak).

Osztó-gyűjtő szivattyú beállítása

Amennyiben használunk osztó-gyűjtőre szerelhető elektromos szabályzó fejeket és szeretnénk ehhez az osztóhoz tartozó szivattyút is vezérelni, úgy első lépésben létre kell hoznunk egy csoportot, melybe bele kell rakni az osztóhoz tartozó kimeneteket.

Majd a “Csatoló” ablakban hozzá kell csatolni ehhez a csoporthoz az osztóhoz tartozó szivattyút.

Innentől kezdve, ha bármelyik eleme a csoportnak (osztón lévő fej) bekapcsol, úgy hozzá indítja automatikusan a szivattyút, vagy annak a késleltető időzítőjét, ha be volt állítva.
Ha minden eleme a csoportnak ki van kapcsolva, úgy a szivattyút is leállítja.

Beállítások mentése

A fentiekben leírt módon beállítható egy féle működése a fűtés rendszernek. Amennyiben végeztünk, úgy mentsük le és nevezzük el, majd tetszés szerint csináljunk más beálításokat, amiket később manuálisan vagy időzítve automatikusan betölthetünk.

Időzítő beállítása

A lementett beállításainkat betölthetjük automatikusan az időzítő menüpont alatt.
Soronként létrehozott új esemény létrehozásával megvalósítható több féle beállítás kölönböző időpontokban történő betöltése. Például esti, vagy nappali fűtés beállítás.

Általános beállítások

Van még néhány beállítás, amit módosíthatunk igény szerint:

Mivel a hőszenzorok és páraszenzorok nem egyszerre vannak kiolvasva, hanem egyesével, így minden kör az olvasási időközök és a szenzorok számának a szorzata. Például, ha 9 db hőszenzor van a vezérlőre kötve és 100 másodperc az olvasás időköz, akkor egy szenzor 900 másodpercenként lesz frissítve tehát 15 percenként.

 

Hogy is állunk?

Az alap beállításokkal végeztünk is. Innentől kezdve van egy automatikusan működő fűtés-hűtés rendszerünk. 

Ha módosítani szeretnénk a működésén, azt megtehetjük a webes felületről egy böngésző segítségével, vagy egy applikáció segítségével is. A vezérlő integráható Home Assistant alá.

Figyelembe kell venni, hogy bármilyen módosítást is hajtsunk végre azt felül írja az automatika, tehát ki- és bekapcsolni egy fűtés kört, csak akkor tudunk, ha a iszterézisen belül van a helyiség hőmérséklete. Ha például 28 fok van a szobában és a fűtés kikapcsolási értéke 24 fokra van állítva, akkor nem fogjuk tudni bekapcsolni a fűtést, csak akkor, ha módosítjuk a kikapcsolási értéket 28 fok fölé.

Továbbá, ha módosítunk is egy beállítást, de nem mentjük le a kívánt tárhelyre, akkor azt a következő automatikus betöltés felül fogja írni. Tehát, ha felemeljük a vendég szoba hőmérsékletét 24 fokra, akkor azt a következő automatikus betöltés reggel vissza fogja állítani 18 fokra.

További lehetőségek

Okos kapcsoló gombok

Célszerű megoldás lehet, ha az egyik gomb az adott helyiség fűtését kapcsolja, mint egy lámpát, így a hiszterézisen belül szabadon kapcsolgathatjuk a fűtést, ha melegünk van, vagy fázunk, ezzel elkerülve azt, hogy meg kelljen várni, hogy a szoba lehüljön, vagy felmelegedjen az automatikus kapcsolási hőfokra.

Szintén praktikus és egyszerű megoldás lehet egy szobában a villanykapcsolókra visszajelző ledeket beépíteni. Ezek a ledek fizikailag beköthetők, akár egyes relé kimenetekre, vagy külön kimenetre is. Így a szobában azonnali információnk van arról, hogy megy-e éppen a padló-, vagy a mennyezetfűtés.

A hőfok szenzorokat is el lehet rejteni a kapcsolók mögött.

 

Keverőszelepek alkalmazása

Komplex fűtésrendszerek is megvalósíthatóak a keverőszelepek segítségével.
A myIO vezérlők 8 vagy 12 db keverőszelep vezérlésére alkalmasak (a 16-64 relé vezérlés mellett).
A vezérlő PWM digitális jelet küld ki, amit a motoros szelepnél kell átalakítani 0-10V-os jellé egy kis elektronika segítségével. Így precízen szabályozható lesz a szelep, nem tűnik el a jel útközben.
A PWM kimenet 0-255 (0-100%) léptékben vezérelhető egy adott hőszenzor függvényében. Megadható minimum és maximum érték, amikhez rendelhető ki és bekapcsolási hőfok érték és egy szenzor, aminek az értéke fogja ezt a kimenetet vezérelni.

 

Egyedi applikáció tervezése

Lehetőség van egyedi applikáció tervezésére is.
Ha valakinek igénye van rá, megalkotható egy 3D-s modell a házáról és összeszinkronizálható a myIO vezérlővel.
Így kapunk egy látványos egyedi applikációt, amit futtathatunk asztali gépünkön, Android televíziónkon, telefonunkon, vagy tabletünkön is. Ez utóbbit kihelyezve a házba, egy folyamatos visszajelzőt kapunk házunk aktuális állapotáról, látható, hogy mely helyiségekben megy a fűtés, szükség szerint be is avatkozhatunk.

Teljes otthon vezérlő

A myIO vezérlő, nem csak a fűtés rendszerét tudja vezérelni. Úgy van kialakítva, hogy könnyedén integrálni tudja világításait, redőnyeit, nyomógombjait és egyéb perifériáit is.

 

További információkért hívjon a 06.30.9244.286-os telefonszámot, vagy kérjen visszahívást:

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket