Fűtés vezérlés példák

A fűtés vezérlés részben leírtakhoz kiegészítésként néhány példát fogunk felsorolni az alábbiakban. Ez segíthet a beállításban, vagy ötletet adni a kivitelezéssel kapcsolatban.

MyIO smarthome DIN touch slider

Egyszerű ON-OFF vezérlés

Ha van egy relénk, ami indítja az adott helyiségben a fűtést/hűtést, akkor ehhez a reléhez kiválasztjuk az adott helyiség hőfok szenzorát, és megadjuk a ki- és bekapcsolási értékeket, akár tized fok pontossággal.

Fűtés üzemben az alacsonyabb értéket kell a bekapcsolási értéknek megadni, így ha lecsökken a helyiségben a hőfok az adott érték alá, úgy bekapcsolja ez adott helyiségben a fűtést, majd, ha eléri a kikapcsolási értéket, akkor ki fogja kapcsolni automatikusan.

Hűtés üzemben a nagyobb értéket kell a bekapcsolási értékhez írni, így ha a helyiség felmelegedett a beállított érték fölé, akkor be fogja kapcsolni a hűtést, majd ha lehült a kikapcsolási érték alá, akkor kikapcsolja automatikusan.

Amennyiben a megadott értékek között van a helyiség hőfoka, van lehetőség manuálisan ki-be kapcsolni a relét. Ez megtehető akár a webes felületről, akár applikációról, de ki is lehet vezetni egy fali nyomó gombra, így ezzel a gombbal ki-be kapcsolható a helyiség fűtése és nem kell megvárni, hogy lehűljön a szoba annyira, hogy bekapcsoljon a fűtés automatikusan, hanem azonnal bekapcsolható.

A fűtés reléhez csatolható, akár egy LED is, ami jelezheti, akár a feli nyomógombon is, hogy éppen megy-e a fűtés, vagy sem, így van visszajelzés a felhasználónak a fűtés állapotáról.

Egyszerű ON-OFF vezérlés szivattyú indítással

A fenti ki-be kapcsolós fűtés-hűtés megoldást ki lehet egészíteni egy szivattyú vezérléssel, ami az adott osztó-gyüjtőre kötött szivattyút fogja vezérelni automatikusan.

Ehhez első lépésben az adott szivattyút egy relé kimenetre kell kötni, majd esetlegesen beállítani neki egy késleltetést. Ez azért kell, mert, ha például zselé fejes szelepmozgató motort alkalmazunk az osztón, annak idő kell mire kinyit. Ez kb 6 perc. Ezért a szivattyúnak 6 perc múlva kell elindúlnia.

Második lépésben létre kell hoznunk egy csoportot, ami az adott osztón található szelepmozgatóhoz kötött reléket tartalmazza.

Majd a relé csatoló résznélki kell választani a csoportot és a szivattyút, így, ha a csoport valamely eleme be van kapcsolva (kinyitott az egyik szelep), a vezérlő el fogja indítani az osztóhoz tartozó szivattyút (késleltetve, ha be volt állítva). Ha minden tagja a csoportnak ki van kapcsolva, akkor a szivattyút azonnal kikapcsolja.

myIO szivattú vezérlés

Tiltás/védelem alkalmazása

Előfordúlhat, hogy le szeretnénk szabályozni egy fűtés kört. Például nem szeretnénk, hogy a padló egy adott hőfoknál tovább melegedjen, függetlenül a szoba aktuális hőmérsékletétől.

Ilyenkor egy virtuális relét kell beállítani hűtés üzemben. Erre a kimenetre nem kell kötni fizikailag semmit. Ha eléri a bekapcsolási értéket a padló (pl. 28 fokot), akkor ez a relé bekapcsol, ha lehűl a padló (pl. 27 fokra), akkor kikapcsol.

Ezt a virtuális tiltó kimenetet a relé védelem páros első elemének kell beállítani, majd a másodiknak a tíltani kívánt kimenetet.

Fontos, hogy az első tiltó kimenet előtt lévő prioritás pipa be legyen pipálva. Így ha a két kimenet egyszerre be lenne kapcsolva, akkor nem kapcsolódik ki mind a kettő, csak a másodiknak beállított fizikailag bekötött fűtés kimenet.

myIO fűtés beállítás

Keverő szelep alkalmazása

Még komplexebb fűtésvezérlés megvalósítható a keverőszelepek alkalmazásával. Például, ha a padlóban, mennyezetben folyamatosan kering a fűtő-hűtő folyadék, akkor nem tud foltosan lehülni, a hőhidaknál is egyenletesen fog hülni a padló/mennyezet. Ilyen esetben a fűtő/hűtő folyadék hőfokát kell szabályozni. Ha nem kér hőt a helyiség, a keverőszelep elzár, ha kevés hőt kér, akkor kicsit kinyit, ha sok hőt kér nagyon kinyit.

A keverőszelep 0-256 értéket vehet fel (0-100%). Ezt az értéket lehet manuálisan beállítani, vagy automatizálni.

Automatikus esetben ki kell választani egy hőszenzort, amelynek értéke alapján fogja a program kikalkulálni a keverőszelep állását. Be lehet állítani egy minimum és egy maximum értéket, melynél jobban nem zár el, vagy nyit ki a szelep, illetve ezen értékekhez tartozó hőfok értékeket.

Innentől kezdve, a keverőszelep az aktuális hőfoknak és a beállításoknak megfelelő értékre fog állni.

A mellékelt videóban megtekinthető egy ilyen keverőszelep beállításának folyamata.

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket