Energia Menedzser

Azoknak nyújt elsősorban segítséget, akiknek van, vagy lesz napelemük, de már nem jutnak a szaldós elszámolás előnyeihez és szeretnék maximálisan felhasználni a termelt energiát.

Másodsorban azoknak is segítséget nyújt, akiknek sok az elektromos fogyasztójuk (pl.: infra fűtés, elektromos hősugárzók stb.) és túl kevés a hálózatuk teljesítménye és nem tudják egyszerre üzemeltetni a fogyasztóikat, mert állandóan lecsapja a megszakítót.

Harmadsorban azoknak is segítségére válhat, akiknek az inverterük sokszor letilt a hálózat túlfeszültsége miatt és nem tudják visszatáplálni a megtermelhető energiát.

Energia Menedzser 1.0 – myIO Valet DUE 3.7-tól, és myIO Valet Mega 2.7-től

Energia Menedzser 2.0 – myIO Valet DUE 3.7.1-től

Teljesítmény szabályzó -myIO Valet DUE 3.7.4-től

meditation-g1cc8763b9_1920

Ha a nap süt, a napelem energiát tud termelni. 3 dolgot tudunk ezzel az energiával csinálni:

Betápláljuk a hálózatba. Ha van szaldós elszámolás, akkor az a legjobb, mert bármikor felhasználhatjuk a későbbiek folyamán, így ingyen végtelen mennyiségű akkumulátorhoz jutottunk. Ha bruttó elszámolsában vagyunk, akkor kapunk érte 6 Ft-ot, ami nem valami sok, de inkább nagyon kevés.
 
Akkumulátorokba töltjük, hogy később el tudjuk használni. Ez igen költséges megoldás, nem beszélve arról, hogy nem túl hatékony több szempontból sem. Például jó, ha egy napi energiát el tud tárolni, ha van annyi eltárolni való energia, de a nyári túltermelést biztos nem tudja eltárolni télire.
 
Elhasználjuk azonnal.
Jó-jó, de hogyan? Nincs otthon mindenki napközben, hogy figyelje a villanyórát, a napsütést és kapcsolgassa a fogyasztókat mindezek függvényében….
 
Ezt segít megoldani a myIO Energia Menedzser.
 
Az ilyenkor el  nem használt megtermelhető energia nem létezik. Itt automatika nélkül lehetséges, hogy nem használjuk ki a szép napsütötte nap lehetőségeit, vagy éppen az ellenkezője, túlfogyasztást eredményez ez borús nap.

Az energia menedzsernek szüksége van egy impulzus kimenettel rendelkező fogyasztás mérő készülékre. Ezt a műszert lehetőleg a villanyóra után kell elhelyezni, és úgy kell beállítani, hogy az elektromos hálózat felöl érkező teljesítményt mérje (azt amiért fizetni kell a szolgáltatónak) és ne számolja a visszatermelt energiát.

Ezt a fogyasztási értéket fogja a myIO Server vezérlő paraméternek tekinteni, amit hozzá lehet rendelni az egyes kimenetekhez és akárcsak egy termosztát esetében , hiszterézissel ki-be, illetve szabályozni tudja.
 
Példa:
A napelemeink termelnek éppen 5kW-ot, amit mind el szeretnénk fogyasztani.
Ezt úgy tudja a menedzser elérni, hogy gondoskodik arról, hogy folyamatossan legyen valamennyi fogyasztás a hálózat felől. Ehhez elég az import energiát mérnünk és, ha már látja a vezérlő, hogy lecsökkent az import energia például 400 W-ra, akkor bekapcsol egy fogyasztót, aminek pl. 500W a teljesítménye, így a következő pillanatban 900W lesz a hálózat felöl érkező energia.
Ezek után a napsütéstől függ, hogy nőni fog-e a termelés, vagy csökkenni.
Ha nőni fog a termelés, akkor elkezd csökkenni a hálózatből felvett energia, és akár ismét lecsökkenhet 300 W-ra, vagy alá, így bekapcsolhat egy másik fogyasztót.
Ha csökkenni  fog a napelemeink által termelt energia, akkor fel fog menni a fogyasztásunk 1kW-ra, vagy fölé, ekkor a menedzser le fogja kapcsolni az imént bekapcsolt 500W-os fogyasztót.

A myIO szerver képes PWM szabályzó jelet kiadni egy szabályozható teljesítményű fogyasztó számára a fogyasztás függvényében (a PWM jel átalakítható 0-10V-os jellé is).
Ez a legjobb módja annak, hogy visszavegyük a teljesítményt, ha az a pénztárcánk rovására menne és felcsavarjuk, ha ingyen árrammal tudunk például fűteni.
Beállítása igen egyszerű, a mellékelt példa alapján, ki kell választani a vezérlő szenzort (fogyasztásmérő) és be kell állítani a két határértéket. Jelen esetben 0,2 kW, vagy annál kevesebb felvett teljesítménynél maximumra állítja a fogyasztó teljesítményét (ilyenkor akár 2kW-ot is fogyaszthat, ami azt jelenti, hogy 1,8kW megy a napelemről, de csak 0,2 kW-ot kell kifizetni), viszont, ha elkezd csökkenni a napelemünk termelése, megnő a hálózatból felvett energia és a fogyasztót elkezdi visszaszabályozni, 0,5kW-felvett teljesítménynél már teljesen lekapcsolja, hogy ne fogyasszon drága áramot.
minél több ilyen fogyasztónk van annál több energiát tudunk hasznosítani és annál kevesebb energiát kell vételeznünk.

A másik eset, hogy ki-be kapcsolható fogyasztóink vannak. Ezeknél a fogyasztóknál szintén meg kell adni, hogy a fogyasztásmérő kapcsolgassa, valamint a be- és a kikapcsolási értékeket. Amíg a fogyasztás a bekapcsolási érték alatt van (tehát a napelem termel és alig van vételezett energia), addig be van kapcsolva az eszköz, ha lecsökkenne a termelés, megnőne az áramfelvétel, szépen lekapcsolgatja a fogyasztókat a megadott kikapcsolási értékeket elérve. A be- és kikapcsolási értékek között meg kell tartani a fogyasztó teljesítményét, különben amikor kikapcsol leesik a fogyasztás a bekapcsolási érték alá és a fogyasztó ki-be fog kapcsolgatni.

Ezen kimenetek akkor kapcsolnak be, ha a fogyasztása a háznak lecsökken, tehát elkezdett termelni a napelem. Felhasználható akár jelzésre is, vagy redőny felhúzásra.

A be- és kikapcsolási értékek fordítva is megadhatók. Ilyenkor figyelmeztetést kaphatunk, ha túlnőtt a fogyasztás egy megadott értéken (például felkapcsol egy lámpa), de ezt a bekapcsolt kimenetet felhasználhatjuk arra is, hogy ezzel letíltsunk valamilyen fogyasztót, ami egy másik kimenetre van kötve és nem a fogyasztásmérő vezérli, hanem például egy hőszenzor. 

A myIO Energia Menedzser 2.0 már nem csak az impulzus jeladós fogyasztásmérők által közölt fogyasztát figyelik. Alkalmas az Eastron SDM630-Modbus-os fogyasztásmérő adatait modbus-on lekérdezni egy protokol konvertáló segítségével.

Előnye, hogy fázisonként 1,5-2 másodpercenként friss mérési adatokkal dolgozhat a menedzser, így precízebb vezérlés valósítható meg.

Az 1.0-ás Menedzser-t kiegészíti azzal, hogy a digitális kimenetek szenzorait kiterjeszti a fázisonkénti Teljesítmény, Feszültség és Áramfogyasztás értékeivel.

Valamint egy új kezelő felületet kapott, hogy könnyebben menedzselhetőek legyenek a fogyasztási szintek fázisonként.

A eManager felület 2 fő részből áll.
A felső ‘SDM Smart Meter’ részben a Smart Meter-ről lekérdezhető értkek láthatóak.
Itt pipálással kijelölhetjük a számunkra érdekes paramétereket. Ezek rögzítésre kerülhetnek, valamint a különböző kiemeneteket kapcsolhatjuk szabályozhatjuk az értékeikkel.
Ezeket az értékeket folyamatossan frissíti az eMenedzsernek a Smart Meter. De ha nincs bekötve  a Smart Meter, úgy manuálisan, vagy egyéb hálózati eszközről is frissíthető.
Az ‘Energia Menedzser’ részben 3 oszlopban a 3 fázishoz tartozó paraméterek találhatóak.
– L(1,2,3) – ezek bepipálásával aktiválható az Energia Menedzser a fázisokra.
– Activator : itt kiválasztható, hogy a Smart Meter, melyik értékét figyelje az adott fázishoz.
– Delay : Késleltetés, ha az eMenedzser szintet lépet, ennyi másodperc múlva kezd újból működni, így adhatuk a fogyasztóknak némi időt a bekapcsolásra.
– Level : láthatjuk az aktuális fogyasztási szintet (ezt sárga háttérrel is jelöli).
4 paramétere van egy szintnek:
– OFF – az itt beállított fogyasztót, vagy csoportot kikapcsolja.
– ON – az itt beállított fogyasztót, vagy csoportot bekapcsolja.
– Event Down (ez furcsa módon felfelé mutató nyíl jelzi, mert vizuálisan pont a felette lévő, de kissebb sorszámú szintre mutat):ez a hiszterézis lefelé váltó értéke… pl. ha feljebb megy a fogyasztás 1100W-nál, akkor lépjen vissza egy kissebb fogyasztási szintre.
– Event Up (lefelé mutató nyíl) : hiszterézis felfelé váltó határértéke… ha lecsökken a fogyasztás pl.50W alá (tehát termel a napelem), feljebb kapcsol egy fogyasztási szinttel.
A Smart Meter által küldött értékeket le is naplózhatjuk az SD kártyára.
A naplózás ki-be kapcsolható és megadható időköz, hogy hány másodpercenként  mentse az értékeket.
Az eMenedzser felületén bepipált értékek lesznek frissítve.
A Smart Meter értékei egy file-ba vannak rögzítve, a grafikon megjelenítő oldalon pipákkal lehet ki-be kapcsolni a megjeleníteni kívánt grafikonokat.
Így fázisonként képet kaphatunk a fogyasztási értékekről.

További információkért kérjen visszahívást:

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket