Port Forward

Amikor az internetről távolról szeretnénk elérni a házunkat, vagy más otthoni hálózati eszközt, tudnunk kell az otthoni IP címünket (erről egy korábbi oldalon volt szó itt). Ezt a címet beírva egy böngészőbe elérhetjük routerünket. A cím után egy kettőspontot köveően egy porton keresztül (olyan, mint egy telefon mellék) tudunk eljutni a kívánt eszközig. Mivel először a routerig jutunk be, így a routernek kell feldolgoznia a kettőspont utáni szám alapján, hogy melyik hálózati eszközünk a címzett (ha lemarad ez a szám, csak az IP cím kerül beírásra, akkor alapból :80-as portnak felel meg). Ha több routeren keresztül tudjuk elérni a hálózati eszközünket, akkor egyik routertől a következő routeren át kell irányítgatni a portokat, úgy hogy az a végén a megfelelő hálózati eszköz IP címének a megfelelő számú portjára érkezzen. Ez csak akkor valósítható meg, ha a routereink alkalmasak rá.

Miért van erre szükség?

A fenti példán látható egy tipikus eset. Van egy okos otthon vezérlőnk és van egy kamerarendszerünk. Mindkettőt el szeretnénk érni a telefonunkról, akkor is ha nem vagyunk otthon (mobil netről, vagy nyílvános WIFI-ről az mindegy). A legtöbb hálózati eszköznek van böngészőből megszólítható felülete, ez a 80-as porton helyezkedik el. Azért nem kell mindig veírni az IP címünk mögé, mert a 80 az alapbeállítás, a böngészők ezt hozzáteszik.

Mivel mind két eszközünk (kamera rendszer és az okos otthon vezérlő)megszólítható ugyan azon a porton, ehhez nekünk igény szerint szét kell választanunk ezeket a routerünkben. Erre nem minden router képes. Képesnek kell lennie arra, hogy, ha őt kívülről például a 81-es porton szólítják meg, akkor ő a megadott IP cím 80-as portjára irányítsa (a fenti esetben 192.168.1.170:80), így a telefonunk böngészőjébe beírva ,hogy ‘okosotthonom.ddns.net:81’ a myIO szerverünket fogjuk elérni.

A port forward beállítások között meg van adva az, hogy a 80-as portot megszólítva a ‘192.168.1.100’-as címre írányítsa szintén a 80-as portra a kapcsolatot, így az ‘okosotthonom.ddns.net’ böngészőbe írásával a kamera rendszerünk fog válaszolni.

Továbbá a fenti analógia alapján a 843-as portot is myIO szerverünk (192.168.1.170) 843-as portjára irányítjuk, csak ezt nem a böngészőben fogjuk alkalmazni, hanem az applikációban.

Vannak routerek, mellyek képtelenek egyáltalán portot forwardolni, más routerek képesek rá, csak nem képesek megváltoztatni a beérkező portok számát általa megszólítani vágyott portok számára.

Általánossá vált manapság, hogy a szolgáltató nem csak egy modemet ad, hanem egy hibrid eszközt, ami modem is és router is. Amennyiben képes ez a router a megváltoztatós port forwarding-ra, akkor egyszerű esetben használható eszözeink elérésére. Amennyiben csak sima port forwardnig-ra képes, úgy csak egy eszköz elérésére lesz alkalmas a 80-as porton, vagy mindent átirányítva egy második routerre, ami már képes ennek a feladatnak az ellátására megoldható a fenti példa kivitelezése.

Amennyiben a szolgáltató routere egyáltalán nem képes a port forwarding-ra, úgy vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval és közöljük velük, hogy portot szeretnénk átirányítani az eszközükkel. Vagy központilag engedélyezik, vagy állítsák be modemként az eszközüket és csatlakoztassnuk egy megfelelő routert utána, mint ahogy a fenti ábra is mutatja.

Példa Port Forwarding beállítására.

A példa egy Cambium routerbeállítását mutatja, de a logikája azonos a többi routeren is, esetleg az elnevezésekváltozhatnak típusonként, illetve a menüben való elhelyezkedésük.

Itt két rész található, Az egyik a sima Port Forwarding, amikor a beérkező port ugyanazon a számon lesz továbbítva, amin érkezett. A másik rész Virtual  Servers nevet kapta, itt lehet létrehozni a szükséges beállításokat.

A router újraindítás után (Reboot) lépteti életbe a beállításokat. A példa alapján  az ‘okosotthonom.ddns.net:81’ böngészőbe történő beírásával a myIO Serverünk jelentkezik be az internetről.

Állítsuk be  igényeink szerint a többi eszközünk paramétereit is hasonló képpen!

Tippek

Ide kapcsolódó cikk: DDNS beállítás

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket