Home Assistant

– Mi is az a Home Assistant?
Egy világszerte igen elterjedt, nagyon dinamikusan fejlődő, nyílt forráskódú, ingyenes otthonautomatizálásra fejlesztett platform.

– Mire használható ez a platform?
A platfromba integrált eszközökhöz ad egy kezelő felületet, amin keresztül egyszerre láthatóak, vezérelhetőek, automatizálhatóak ezek az eszközök.

– Hogyan lehet ilyenem?
Általában a Home Assistant egy olyan számítógépen fut, ami az épület belső hálozatán van és non-stop üzemel. Erre kell telepíteni a Home Assistant hivatalos weboldaláról

Mit tud a Home Assistant?

  • Hatalmas ugrás ez az okos otthon felhasználóknak, Minden Okos eszközét egy felületeten tudja menedzselni. Lehet az Android-os, iOS-es telefon, vagy tablet, vagy bármilyen számítógépen egy böngészőn keresztül.
  • Immáron több, mint 1500 integráció került be a Home Assistant platform alá és számuk rohamosan nő. A hivatalosan bekerült integrációk listáját itt találhatja.
  • Amennyiben rendelkezik myIO vezérlővel, azon keresztül bekötött fogyasztókat, szenzorokat pár kattintással integrálhatja a Home Assistant-ja alá.
  • Hatalmas support, köszönhetően a hatalmas számú felhasználónak és fejlesztőknek.
  • Google Home HUB, Alexa…
  • Nyílt forráskód.
  • Dinamikusan fejlődő kiegészítők.
 
A hivatalos oldalon lévő demókat itt találhatja, illetve a következő iFrame-ben.

Milyen számítógépre telepítsem?

Amennyiben csak ki szeretnénk próbálni a Home Assistant-ot, úgy bármilyen (Windows, Linux, OSX) gépre telepíthető.

Tapasztalataim szerint Linux és OSX alatt simán mennek a dolgok, a Windows különböző problémákkal “szórakoztatott”, de a youtube-on található videók szerint windows-ra is pár perc alatt telepíthető.

Amenyiben rövid távon, tesztelésben gondolkozunk és kéznél van egy Raspberry pi, úgy használható, de lassú lesz és mivel SD kártyára dolgozik és elég sokat ír, így számolnunk kell a sűrű kártya meghibásodással. Ezen javíthatunk egy ipari SD kártyával… de ez meg fogja dobni a költségeket és az ipari SD kártya sem fogja bírni azt, ha írás közben megy el az áram.

Amennyiben hosszú távon gondolkozunk, fő szempont lehet az alacsony áram fogyasztás és az SSD használata.

Manapság már elég olcsón beszerezhető az SSD, és mivel a Home Assistant elég sűrűn ír a háttér tárolóra, ezért ezen nem érdes spórolni, így jobb ha veszünk egy újat, ha esetleg nincs kéznél egy használható darab.

A myIO és a Home Assistant

A myIO Server integrációja, jelenleg még nem része a hivatalos verziónak, már letölthető innen.

Az aktuális verzió még nem tudja kezelni a PCA kimeneteket (DUE).

Ezt a könyvtárat be kell másolnunk a saját Home Assistant-unkba.(.homeassistant/custom_components/myio)

A következő módon:

Legutóbbi tesztel Home Assistant verzió: 2023.9.3 – 20230911.0

custom components pic

Integrálás előtti teendők

Mielőtt beintegrálnánk saját myIO rendszerünket a Home Assistantunk alá célszerű a következő információk alapján módosítanunk myIO-Serverünk beállításait:

Az integrálás menete

Amennyiben a fentiekkel megvagyunk, lépjünk be a Home Assistant-ba.

Új integráció beállítása

Az eszköz csatlakoztatása

Most a myIO vezérlőnk csatlakozási adatait kell megadnunk.

Ezennel meg is volnánk, ha mindent jól csináltunk a Home Assistant felismeri az eszközeinket (entitások). Felsorolja őket, itt lehetőségünk van (korábban létrehozott) helységekhez rendelni őket (ezt később is megtehetjük természetesen). Ezt az ablakot bezárva, máris láthatjuk összes felismert eszközünket a főoldalon. Már csak rendet kell raknunk igényeink szerint.

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket