0-100%

Teljesítmény
szabályzás

Egy háztartásban megtalálhatóak fokozatmentesen szabályozható teljesítményű fogyasztók, mint például egy bojler, infra fűtés, vagy akár csak egy olajradiátor. Ezeket a fogyasztókat rend szerint ki- és bekapcsolja egy termosztát, így bekapcsolt állapotban rögtön maximális teljesítménnyel üzemlenek.

Előfordulhat, hogy célravezető lenne szabályozni ezeket a fogyasztókat, például olyan esetben, amikor előfordulhat, hogy túl sok nagy fogyasztó van bekapcsolva egyszerre, így a hálózat nem bírja a megnövekedett áramfogyasztást. Tipikusan ilyen eset, amikor egy házban infra fűtés van és egyszerre fűtene sok helyiség.

Ha napelem rendszerünk van és szeretnénk elhasználni minden, a napelem által termelt áramot, de nem szeretnénk vásárolni az áramszolgáltatótól plusz áramot, ekkor egy fogyasztás mérő berendezés és a myIO vezérlő segítségével megoldható, hogy a többlet termelést helyben fel tudjuk használni.  Például az el nem fogyasztott, de megtermelt energiát ráirányítjuk egy vízmelegítőre.

Bekötés

A villanyóra után közvetlenül el kell helyezni egy okos mérő órát, ami adatokat fog szolgálrarni a myIO vezérlőnek egy MODBUS protokol konvertálón keresztül, így a myIO szerverünk tudni fogja, hogy melyik fázison mennyi a pillanatnyi fogyasztás, vagy visszatáplálás. Továbbá az okos mérőn keresztül kap áramot a ház minden fogyasztója és ide csatlakozik az inverterünk is. Ez a megoldás inverter típus független.

A myIO vezérlőnk az aktuális fogyasztási adatok ismeretében képes fázisonként egy fogyasztó áramfelvételének a szabályzására, az általunk beállított értékek alapján.

A fogyasztónak óhmos terhelésünek kell lennie, például bojler, infra fólia, fűtőszál, vagy halogén izzó.

Fázisonként kell egy-egy fogyasztó, aminek a teljesítményét szabályozni lehet, mert külön-külön figyeli a myIO, hogy melyik fázison mennyi az aktuális fogyasztás.Beállítás

A teljesítmény szabályzó valamelyik kimenetre van kötve. Ehhez a kiementhez néhány paraméter magadásával könnyedén beállítható, hogy milyen fogyasztásra törekedjen.

Elsőként be kell állítani a teljesítmény szabályzó eszközünk minimum és maximum munkapontját. Így tudni fogja a myIO központ, hogy milyenPWM tartományban kell szabályoznia.

A mellékelt ábrán látható beállítás 0 W fogyasztásra törekszik, mégpedig úgy, hogy, ha negatív az adott fázison a fogyasztás, akkor addig növeli a fogyasztó teljesítményét, amíg az pozitív nem lesz és az átlag fogyasztás el nem éri a 0 W-ot. Ha pozitív a fogyasztás csökkenti a fogyasztó teljesítményét, amíg negatív nem lesz.

A mellékelt ábra -200 W és +200 W között finoman törekszik az átlagra, az intervallumon túl sietősebben.

A sebesség értékének állításával, lehet időt hagyni a rendszernek a reagálásra, minél nagyobb az érték, annál lassabban reagál, így elkerülhetőek a túlreagálások.

Ellenőrzés

A myIO Server naplózni tudja SD kártyára a fogyasztás mérő felöl érkező adatokat. Ennek gyakoriságát beállításkor akár 1 másodpercre is lehet állítani (beállítás után nem célszerű megtartani ezt a beállítást, mert túlterheli az SD kártyát és a program futása lelassul).

A mellékelt ábrán a mintavételezés 1 másodpercre van állítva, a függőleges tengelyen a felvett (+), vagy visszatáplált(-) teljesítmény látható. A háttérben látható egy egy perces mozgó átlag, mely kisímítja a grafikont.

A grafikonon az ‘A’ jelü részben egy viszwatt védelem nélküli visszatáplálás látható. A visszatáplálás folyamatosan változik a napsütés és a felhők fügvényében.

A grafikon ‘B’ jelü részén be lett kapcsolva a viszwatt védelem 0 W-os átlagfogyasztásra. Itt látható, hogy a felhők által generált kilengések hatással vannak a szabályozásra, de az egy perces mozgó átlag kijön a beállított 0 W körüli értékre.

A grafikon ‘C’ jelü részén 100W-os átlag fogyasztás lett kitűzve célul. Mint látható a vezérlő azonnal reagált és megnövelte a fogyasztást. Az egy perces mozgó átlagnak egy percre volt szüksége a 100W-os átlag teljesítmény felvétel utolérésére. Azoknak, akik egyáltalán nem szeretnének visszatáplálni a hálózatra egy, ilyen beállítás lehet célszerű. A myIO szerver gondoskodik a folyamatos áram vételezésről.

 

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket