DDNS

 Dynamic DNS – dinamikus domain név szerver.

Ez egy szolgáltatás, amit a no-ip.com– on lehet igénybe venni. Akkor van szükségünk erre a szolgáltatásra, ha az internet szolgáltató dinamikus (változó) IP címet szolgáltat. A célja a DDNS szolgáltatásnak, az, hogy ezt a változást lekövesse, így bármikor egy általunk választott domain néven (pl. okosotthonom.ddns.net), mindig elérhetjük a házunkat.

Ezt a szolgáltató úgy tudja elérni, hogy a saját adatbázisában az álltalunk választott domain névhez hozzárendeli az éppen aktuális IP címünket. Ehhez arra van szükség, hogy a modemünk, vagy a routerünk, vagy a kamerarendszerünk, vagy a myIO szerverünk figyelje, hogy változik-e a külső IP címünk és ha változást észlel, akkor jelentse automatikusan a no-ip.com felé

Ezt a szolgáltatást ingyenesen igénybe lehet venni, ebben az esetben havonta frissíteni kell, erről a szolgáltató emlékeztetőt küld(ha valaki nem akar ezzel foglalkozni akkor évente 25 dollárért elő is lehet fizetni)

A következőkben a fent említett folyamatokat vesszük át lépésről, lépésre.

DDNS

DDNS beállítása

Amikor megvan a DDNS felhasználónevünk, a DDNS jelszavunk és a DDNS Hostname-ünk, már csak meg kell adnunk ezeket az adatokat egy erre alkalmas eszköznek a saját hálózatunkon.

Ez több féle képen történhet. A legjobb eset (szerencsére áltatlában ez a jellemző), ha az internet szolgáltató által adott router, vagy modem erre alkalmas. Ekkor simán csak meg kell keresni a router vagy modem menüében a DDNS-hez tartozó aloldalt és értelem szerüen kitölteni a meglévő adatainkkal. Mivel egy szolgáltatón belül is több féle eszközt adnak, ezért csak általánosságban iránymutatásként tudjuk felsorolni a lépéseket ehhez. Elakadás esetén keresse a szolgáltató ügyfélszolgálatát, kérdezze, hogy miként lehet beállítani az eszközükön a DDNS-t.

Amennyiben a szolgáltató eszköze nem tudja a DDNS funkciót, úgy a további lehetőségek közül tud választani:

Egy második routert köt közvetlenül a szolgáltató routere után (ez egyébként is erősen javasolt, hiszen egy jó router további kellemetlenségektől tudja megkímélni). A szolgáltató álltal adott eszközt pedig csak modemként alkalmazza, így az a kapott külső IP címet tovább fogja küldeni a saját routere felé (ez fontos, mert, ha a modem nem küldi tovább a külső IP címet nem fog működni a második routeren a DDNS, hiába állítja be). Ehhez kérje a szolgáltatója segítségét, mert nem minden esetben megoldható.

Ha ez megoldható, akkor már csak be kell állítania a saját routerének menüében a DDNS beállításokat:

 

Ha ezzel megvagyunk, már csak le kell mentenünk a változtatásokat ( SAVE, APPLY, UPDATE gomb), esetleg újra kell indítani az eszközt (Reboot) és kész is vagyunk a DDNS beállításal, jöhet a Port Forwarding beállítás.

 

 

Amennyiben nemtudja megoldani, hogy valamelyik routere frissítse a no-ip.com -os adatbázist külső IP cím változás esetén, úgy valamelyik hálózati eszközének a DDNS lehetőségét kell kihasználnia. Például a kamerarendszerekben remekül meg szokták, de a myIO Server is képes rá, de csak végső esetben javasolt alkalmazni.

 

A myIO Server-ének általános beállításai között találhatja az ide vonatkozó részt a jobb alsó részen. Ki kell pipálni a DDNS-t, meg lehet adni, hogy milyen időközönként ellenőrízze az IP-címet, meg kell adni DDNS Hostname-et, DDNS felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót. majd megnyomni a a frissítés gombot.

 

Egy eszközén elegendő beállítani a DDNS-t. Lehetőleg minél közelebbi eszköz legyen a szolgáltató eszközéhez.

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket