Perifériák

A myIO Serverhez NO/NC digitális bemeneti eszközökket lehet csatlakoztatni. az NO a Normaly Opened (alapból nyitott), az NC a Normaly Closed (alapból zárt) rövidítésekből ered. Például egy nyomógomb NO eszköz, mert alapbol nyitott állapotban van, a gomb megnyomására rövidzárt képez. Ehhez képest például a nyitásérzékelők túlnyomó többsége NC (alapból rövidre zárt), mozgásra megszakítják a kimeneti pólusaikra kötött rövidzárat. Számtalan ilyen perifériát lehet beszerezni különféle gyártóktól. Figyelni kell arra, hogy némelyik ezköz aktív, így tápegységet igényelnek (például a különböző szenzorok, alkonykapcsolók, mozágsérzékelők, jelenlét érzékelők), ezeknek a vezetékelésénél számolni kell a tápkébellel is. 

Perifériák bekötése

A perifériák bekötése igen egyszerű. A myIO PCF kártyák 64 digitális bemenetét egyesével ki kell vezetékelni a perifériához, ez megy az egyik pólusára az eszköz NO/NC kimenetének, a másikra pedig ugyan annak a kártyának a GND-jét kell kötni. Szükség esetén tápfeszültséget is kell vinni az eszköznek.

Az, hogy NO, vagy NC az eszköz, amit a myIO bemenetére kötött, majd a szoftveres beállításnál kell magadni, Bekötés szempontjából nincs jelentősége, kivéve, ha egy bemenetre több eszközt is szeretne kötni. Ebben az esetben az NO eszközöket párhuzamosan, az NC-ket sorosan kell bekötni.

A bemenetek pólusain 5 V DC jelenik meg, amit ha leföldelünk (a kártya GND-je), akkor azt a myIO eseménynek fogja észlelni. A földelés hosszából következtet, hogy zaj, kattintás, vagy hosszú nyomás esemény történt. (NC esetben mindez fordítva működik, de ez használati szempontból lényegtelen).

Amennyiben egy periférián NO és NC kivezetés is van, törekedjünk az NO-t választani.

Milyen NO/NC prifériák vannak?

  • nyomó gombok - számtalan gyártó gyárt kapcsolókat, nyomógombokat különböző kivitelben és árkategóriában. Ez a legtöbbet használt eszköz, ezt látjuk a falon minden nap, a myIO Server megkülönböztet kattintás, hosszú nyomás eseményeket, így minden gombot duplán használhatunk.
  • Távirányító vevők - kapuvezérlő szaküzletekben lehet eszerezni különféle távirányító - vevő párost, ezekkel lehet a távirányítók jelét könnyedén, egyszerűen rákötni a myIO bemenetére.
  • nyitás-, mozgás-, jelenlét-, üvegtörés érzékelők - különböző kivitelek szerezhetőek be biztonságtechnikai és villamos szaküzletekben, illetve webshopokban. Csekély összegekért beszerezhető kiforrot kivitelek hada áll rendelkezésre a piacon.
  • A riasztó- és kamerarendszerek is sokszor rendelkeznek NO/NC kimenettel.
  • Eső-, szél-, alkony szenzorok.
  • Termosztátok - bár a myIO servernek nincs szüksége termosztátra, mert a hőszenzorokat szépen el lehet rejteni például a villanykapcsolókba, innentől kezdve a telefonunkról, vagy a laptopunkról lehet szabályozni a fűtést tized fok pontosságű hiszterézissel, de mivel a termoszátáok is el vannak látva NO/NC kiementel , így azok is alkalmazhatóak igény szerint.
  • Igény szerint könnyedén fejleszthető hozzá beármilyen eszköz, a kimenetére kötve ey potenciál független kontaktot adó relével, már rá is köthető a myIO Serverre.

További perifériák

Nem NO/NC bementnek számítanak a hőszenzorok (20 db DS18B20), illetve a páraszenzorok (8 db DHT-11), ezeknek küön csatlakozójuk van a myIO Controller kártyán. Ezek az alkatrészek digitális adatkommunikációt folytatnak, ezért érzékenyebbek a zajra. Célszerű árnyékolt kábelen vinni ezeket.

Perifériának számít a fogyasztásmérő is, aminek az impulzus kimenetét kell a vezérlő kártya impulzus számláló bemenetére kötni.

WIFI-s perifériák

Mivel a myIO server a routerrel kommunikál, ezért bármilyen hálózati eszközről (legyen az vezetékes, vagy WIFI-s) elérhető a megfelelő protokol használatával. Ezek fejlesztésére a DIY projektek keretein belül térünk ki.

Például firmware cserével használhatóak a SONOFF wifi-s relék, kapcsolók, mintha be lennének vezetékelve, de nem kell hozzá külső felhő kapcsolat.

Wifis periféria lehet a Google home, vagy az Alexa is, melyeket meg lehet tanítani a myIO vezérlésére.

De fejleszthető hozzá Kinectes, kézmozdulattal történő vezérlés is. Egy ilyen Kinectes okos polc látható a mellékelt videón.

További információkért kérjen visszahívást:

Shopping Basket