Relék

Ezek az alkatrészek kapcsolják a többnyire erősáramú fogyasztókat. Mivel ez egy erősáramú alkatrész, így szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Vannak magyar előírások, mellyeknek meg kell felelniük, tanusítvánnyokkal kell rendelkezniük. Így célszerű ezeket az alaktrészeket márkás, megbíazható minőségben beszerezni. A házaknál szükséges relék többnyire egyszerűek, így olcsók is (1000-1500 HUF/db), persze minden fogyasztóhoz a szükséges típusú, áramerősségű relét kell választani.

relays

Ez kiveri a biztosítékot!

Érdemes megnézni, hogy a “nagy” okos otthon rendszereket áruló cégek mennyi pénz kérnek a relékért. Álltalában relé paneleket árulnak, panelenként 8-12 db relével kb 150.000 HUF-os áron. Ez azt jelent, hogy kb. tized áron is kivitelezhető ez a része a rendszernek. Nem mindegy 50-60 relénél, hogy 60-80.000 HUF vagy 6-800.000 HUF-ot költünk el relékre. Ráadásul így biztosak lehetünk abban, hogy az előírásoknak megfelelő alkatrészek kerülnek be a házba, vagy ha leég a ház keresgélhetjük, hogy ki a hibás (az, aki beszerelte, vagy az, aki jóváhagyta, vagy akivitelező, vagy a felelős műszaki vezető, vagy a cég aki árúlta… stb.stb…).

– Tudja miért átlátszóak az itthon forgalmazott erősáramú relék burkolatai?
– Azért, mert előírás, hogy a relében lévő kis nyelvet, ami be tud sülni vizuálisan látni kell.

Természetesen, vannak olyan esetek, hogy nem erősáramot kapcsolunk, hanem például egy potenciál független kontaktot kell adni egy kapu nyitó (vagy más) elektronikának, esetleg egy erősebb áramú távolabbi relét szeretnék behúzni, ilyenkor alkalmazhatóak a nem átlátszó tokozású, még olcsóbb kínai relék is.

 

myIO relé vezérlés

A reléket a legegyszerűbben a myIO PCF kártyára lehet kötni. A relék behúzó feszültsége 5-24V DC feszütséggel történhet. Az 5V-tól különböző feszültségű relékhez a feszültségszintjükkel azonos tápegységgel kell megtáplálni, ekkor a relék az optocsatolókon keresztül 3750V-ig izolálva vannak a belső vezérléstől.

A Ready csatlakozóra kötött relé a főkapcsoló relé. Ezen a relén keresztül kapja a többi relé a fázist. A Ready relé csak abban az esetben kapcsol be, ha már a rendszer üzemkész, a kimenetek vezérelt állapotban vannak. Így nem fordúlhat elő, hogy például  egy áramszünet után vezéreletlen kimeneten fázist okoz.

A kárya kimenetei GND felé akár 300 mA-el is terhelhető, így az inverz bekötés javasolt. Ilyenkor a relék megkapják a +Vdc-t, a kártya foglya GND-t kapcsolni. Kissebb (1mA) terheléssel +Vdc-t is tud kapcsolni a kártya, olyan relé panelekhez, amik jelszintekkel dolgoznak, de nem terhelik azt.

Tippek

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket