Routerekről

A router gondoskodik a helyi hálózati eszközök kommunikációjáról egymással és az internetszolgáltatóval. Általában az internet szolgáltatók adnak egy modemet, melly routerként is üzemel, de ez nam jelenti azt, hogy kötelesek vagyunk a router funkciókat alkalmazni. Vásárolhatunk másik routert, amit a szolgáltató álltal adott (általában silány minőségű és biztonsági szempontból is aggályos) router mogé kötve, izolálhatjuk a belső hálózatunk a szolgáltató felöl, illetve megúszhatjuk az állandó router újraindítást.

Nagyon fontos a megfelelő router kiválasztása. Egy okos otthonban egyre csak gyűlni fognak mind a vezetékes, mind a WIFI-s hálózati eszközök, ezek kommunikációját a router szolgálja ki. Egy hibásan megválasztott router rengeted problémát, kellemetlenséget tud okozni. A myIO vezérlő vezetéken kommunikál a routerrel, nincs különösebb igénye, viszont, ha a router leakad, akkor minden hiába.

router-157597_1280

Mit kell tudnia a routernek?

A myIO és a router

A myIO Server-t a routerre kell kötni. Amennyibe  belső hálózatról akarjuk elérni, különösebb beállítást nem igényel, mindössze azonos tartományban kell elhelyezkednie a többi eszközzel (általában 192.168.1.x).

Amennyiben kívülről szeretnénk elérni az eszközt, úgy először is a külső IP címünket kell megtudnunk. Ezt a szolgáltató adja, itt három lehetőség adódhat:

Ha megvan a routerünk külső IP címe, egy porton (olyan, mint a telefonközpont melléke) keresztül érhetjük el az eszközeinket. Minden eszközhöz rendelnünk kell egy portot, amin elérhetjük kívülről, majd ezt a portot az eszközünkhöz irányítani. A myIO Server két porton kommunikál, egyik a böngészővel, másik az applikációval. Ezt a két portot be kell állítani a routerben, hogy ha kívülről hívják, melyik belső IP címre irányítson, és máris elérhető a vezérlő az internetről.


Javasolt routerek:

Cambium cnPilot 190

Cambium cnPilot 201

MikroTik RouterBOARD 2011iL-RM

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket