Csillagpontos
bekötés

A buszos, vagy vezeték nélküli megoldásokhoz képest, kicsit több kábelezés, kicsit több vésés, cserébe végeredményben egy egyszerűbb, így olcsóbb, lényegesen stabilabb és a későbbiekben (akár 20-30 év múlva)  is használható vezetékezés lesz a házban.

A csillagpontos bekötés azt jelenti, hogy  a vezetékek a kapcsolóktól, fogyasztóktól egyenesen be vannak vezetékelve egy központi vezérlő dobozba.

IMG_20190208_180800

Csillagpontos kábelezés előnyei a buszos kábelezéssel szemben

Hátrányai

Vezeték nélküli rendszerek előnyei

A myIO és a WIFI-s eszközök

Mivel sokszor felmerült már az igény a WIFI-s eszközökre, akár azért, mert már kész volt a hagyományos villanyszerelés, akár azért, mert nem volt megoldható, hogy kihúzzanak vezetéket egy távoli kapuhoz. Kidolgoztunk egy megoldást, mellyel megoldható, hogy vezeték nélküli reléket, kapcsolókat beköthessenek a rendszerük részeként. Ezt DIY project keretein belül tesszük közzé.

Vezeték nélküli rendszerek hátrányai

Vezetékelés

A szükséges vezetékek kiválaszátása a villanyszerelő dolga. Minden fogyasztóhoz a a fogyasztó áramfelvételének megfelelő vastagságú vezetéket kell behúzni. A fali nyomógombokhoz FTP kábel javasolt, mert nyolc érrel rendelkezik, ami legtöbbször elegendő, sőt sok is, viszont a későbbiek folyamán, ha bővítésre kerül sor valamilyen okból (például egy visszajelző ledet szeretne elhelyezni a kapcsoló felületen, vagy egy hőszenzort elhelyezni…), nem kell plusz vezetéket behúzni. Mivel az UTP-vel szemben az FTP kábel árnyékolt, így az árnyékolás bekötésével akár egy védőcsőben is lehet húzni az erős áramú vezetékekkel, de javasolt inkább külön húzni a gyenge áramot az erősáramtól. Nyitásérzékelőkhöz, mozgásérzékelőkhöz nem szükséges FTP kábel használata, a szokásos vezetékek is használhatók. Amennyiben nem szeretnék külön-külön bekötni a nyitás-mozgás érzékelőket, úgy nem szükséges a csillagpontos bekábelezés, ezeket az eszközöket lehet simán sorba kötni, ilyenkor 1 bemenetre kerül több érzékelő, lehet kicsit spórolni a vezetékezéssel, a felhasznált bemenetekkel, de nem célszerű, hiszen későb már nehezebben oldható meg az újravezetékelés. A konnektorokat, nem szükséges csillagpontosan bekötni, lehet hagyományos módon, csak a vezérelni kívánt konnektorokhoz szükséges behúzni egy fázist csillagpontosan (például kávéfőző, vasaló…).

Tippek

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket