Tápegységekről

A tápegységek erősáramú alkatrészek, szükséges tanusítványokkal kell rendelkezzenek, ezért szükséges ezeket beszerezni szaküzletekből. Különböző feszültségű és teljesítményű tepegységek szerezhetőek be különböző tokozással. Mindenkinek meg kell találnia a feladathoz mért ideális eszközöket.

Nem túl drágák ezek a tápok 5-20.000 HUF körül mozognak, nem szükséges beávásárolni a Tápáramellátómarketingmodulokat horror áron.

meanwll

Tippek

 • Lehetőleg egy feszültségszintü tápokat alkalmazzunk (pl. 12V) - ehhez a feszültség szinthez válasszunk reléket és ledszalagokat.
 • Számoljunk! Tudni kell a teljesítmény igényt, nem mindegy mennyit fogyasztanak a relék, mennyit a ledszalagok, ezek teljesítményigényéhez kell választani a tápokat, szükség szerint többet is, de óvakodni kell a kapcsoló üzemű tápok egymáshoz párhuzamosan kötésétől. Inkább szakaszoljuk el a kártyákat, ledszalagokat egymástól.
 • Használhatunk szünetmentes tápot.
 • Amennyiben teljesen izolálni szeretnénk a myIO szerver belső vezérlő részét a reléktől, a ledszalagoktól és aNO/NC bemenetektől, használjunk külön tápot a Controller kártyához és ne kössük össze a tápok GND-jét. (ilyenkor fokozott óvatossággal kell eljárni a GND-k kötésekor, mert több lesz belőlük, célszerű színkódot alkalmazni a vezetékeléskor.

Főbb program jellemzők

 • relé védelem beállítás (két relé ne mehessen egyszerre pl. redőny fel-le)
 • relé csatoló (egy kimenet/csoport indít egy másikat automatikusan)
 • kimenet csoportok (egyszerre kapcsolható kimenetek)
 • 25 felhasználó, különböző jogosultságokkal
 • 50 db automatikus időzítő program
 • bemenetek külön rövid és hosszú nyomás eseménnyek
 • két ethernet porton kommunikál (weboldalhoz és applikációhoz)

Csillagpontos Bekötés

A buszos, vagy vezeték nélküli megoldásokhoz képest, kicsit több kábelezés, kicsit több vésés, cserébe végeredményben egy egyszerűbb, így olcsóbb, lényegesen stabilabb és a későbbiekben (akár 20-30 év múlva)  is használható vezetékezés lesz a házban.

Relék

A relék kapcsolják az erősáramú fogyasztókat (lámpák, redőnyök, szivattyúk…), ezért a rákötött fogyasztó igényeinek és a jogszabályi előírásoknak megfelelő reléket kell építsen a rendszerébe. A myIO vezérlő számtalan relé típust tud vezérelni, nincsenek speciális igényei, így a költségeket alacsonyan tarthatja és nincs kiszolgáltatva egy gyártónak sem.

Perifériák

A legegyszerűbb bemeneti eszközök az NO-NC-s eszközök. Ami képes két drótot rövidre zárni, vagy megszakítani, az alkalmas bemenetnek. Például nyomógomb, mozgásérzékelő, nyitás érzékelő, alkony kapcsoló… Kedvére válogathat különböző desig-ok, gyártók között.

Tápegység

A szükséges tápegység(ek) kiválasztásánál figyelembe kell venni a szükséges feszültség és teljesítmény számításokat. A jelentős fogyasztást a relék, spot izzók, led szalagok szokták eredményezni. A myIO vezérlő kártya el van látva egy kisfeszültségű belső tápegységgel, így 7-35 VDC-ről üzemeltethető, fogyasztása jelentéktelen (kb 5-10W) . Érdemes szünetmentes tápegységet is fontolóra venni a kivitelezéskor.

Vezérlőszekrény

A vezérlőszekrény méretének kiválasztásakor, a helyszíni lehetőségek szabnak határt. Igazi művészet gusztusosan kis helyre sok alkatrészt beszorítani. Ideális esetben egy kb 1m magas szellősen szerelhető Rack szekrényben kényelmesen elférhet az egész ház vezérlése, táppal, megszakítókkal, relékkel, sorkapcsokkal. Manapság elég olcsón beszerezhetőek ezek a szekrények, ha van hely nem érdemes spórolni a méreten. Kissebb lakásokba kevesebb alkatrész is kell, ilyenkor egy 40×50-es villanyszerelő szekrény is elég lehet mindennek.

Router

Nagyon fontos a megfelelő router kiválasztása. Egy okos otthonban egyre csak gyűlni fognak mind a vazetékes, mind a WIFI-s hálózati eszközök, ezek kommunikációját a router szolgálja ki. Egy hibásan megválasztott router rengeted problémát, kellemetlenséget tud okozni. A myIO vezérlő vezetéken kommunikál a routerrel, nincs különösebb igénye, viszont, ha a router leakad, akkor minden hiába.

Beállítás - Magyar nyelven

Ha minden be van kötve, jöhet a házikó beállítása. A leg egyszerűbben egy tabletról, vagy laptopról tehetjük meg egy böngészőn keresztül (pl.firefox). A tablettel körbejárva  házban (kerben), egyesével beállítható minden bekötött periféria. Különösebb szakértelmet nem igényel, 1-2 óra alatt meg lehet csinálni a szükséges beállításokat, amiket később igény szerint módosíthat.

További információkért kérjen visszahívást:

Shopping Basket