Problémák és megoldások

A következőkben a telepítésekkor előforduló problémák, hibajelenségek és megoldásaik kerülnek felsorolásra.

MyIO smarthome DIN slider

És próbálta már újraindítani?

Ez persze csak vicc… 🙂 A központnak újraindítás nélkül kell működnie évekig is akár, tehát ha egy újraindítás megoldaná a problémát, attól a probléma még fenn állna továbbra is.
Itt néhány alap ellenőrző pont kerül felsorolásra, amivel érdemes kezdeni a hiba felderítését.

Tartalom jegyzék

A relék fordítva működnek.

Fordított relé működést több dolog is okozhat:

Inverz bekötés

A hőszenzorok furcsán működnek vagy nem működnek.

A hőszenzorok 1wire adatbuszon kommunikálnak. Ez az adatbusz egy vezetéken történő négyszögjelekkel oldja meg, az adatfolyamot. Ha ez a négyszög jel eltorzul, akkor nem fog működni az adatbusz, ezért a vezetékekre nagyon oda kell figyelni. Erősen javasolt árnyékolt Cat5e FTP kábel használata. Az árnyékolást nem kell bekötni, ha nem indokolt, mert az növeli az adatvezeték kapacitását, így a négyszög jelek eltorzulnak. Óvakodni kell a hálózati feszültség szintű vezetékekhez közel történő vezetékeléstől. Lehet csillagpontosan és fa szerkezetüen, vagy vegyesen kötni őket.

Azt veheti észre, hogy egyes hőszenzorok +/-127, vagy +/-85 fokot mutatnak.

A +/-127 fok azt jelenti, hogy a hőszenzor valaha jelen volt, de a lekérdezéskor nem válaszolt. Ez utalhat tápfeszültség hibára is, de többnyire az adatbusz adatfolyamának sérülését jelzi, esetleg hőszenzor hibát. Ki lehet próbálni másik hőszenzorral, meg lehet nézni az adatbuszon lévő négyszög jelek formáját oszcilloszkóppal, hogy meggyőződjünk, a négyszög jelek formájáról. Ha a négyszög jelek inkább hasonlítanak kis felfelé szurkáló késekre, mint négyszögre, úgy jelszintillesztő használata a megoldás a vezetékre. Ez helyre állítja a sérült jelet.

A +/-85 fok tápfeszültség hibára utal esetleg hőszenzor hibára. Azt jelenti, hogy a legutóbbi lekérdezés előtt megszűnt a tápfeszültség a hőszenzoron és újraindúlt. A tápfeszültség esés okát kell kinyomozni, ez lehet egy hibás hőszenzor is, de kontakt hiba, vagy nem megfelelő vezetékezés is. A hőszenzorokhoz ajánlott Cat5e FTP kábel használata és csavart érpáron vinni a tápfeszültséget. Ha többször is előfordul hasonló meghibásodás, hőszenzor, jelszint illesztő, az túlfeszültségre utal, így azt kell kinyomozni, hogy hol tud túlfeszültséget kapni a vezetékezés.

Inverz bekötés

Feliratkozás myIO SmartHome tartalomért.

Nincs levélszemét küldés!

Shopping Basket